Daken met een natuurlijk tintje

Home » Interieur & lifestyle » Daken met een natuurlijk tintje
Back to nature is tegenwoordig helemaal hip, een goede ontwikkeling. Aangezien natuur tijdloos is, is het ideaal om er iets mee te doen op het dak.

De degelijke dakpannen of sombere bitumen dakbedekking laten we achter ons, dit zijn de natuurlijke alternatieven.

Rieten dak: een ware ambacht

Wat is nu een mooier natuurproduct dan het vertrouwde riet. De oevers van de Nederlandse wateren staan er vol mee. Dit is het riet wat wordt gebruikt voor het rieten dak.

Was riet vroeger een goedkope manier om het dak waterdicht te maken, tegenwoordig zien we het als een luxeproduct. Dit neemt niet weg dat het rieten dak weer in opkomst is, het is namelijk een stuk veiliger geworden. Snel uitslaande brand zorgde voor een afname in populariteit.

Wat er nu anders is? Vroeger werd riet direct op houten balken geplaatst, ook wel de traditionele constructie genoemd. Zodra er brand op het dak ontstond kregen vlammen snel grip op het dak omdat er meer dan genoeg zuurstof was door de ‘open’ constructie. Tegenwoordig werkt een rietdekkersbedrijf  met een schroefdakconstructie. Het riet wordt op een dichte ondergrond vastgemaakt waardoor brand snel smoort. Een goed geplaatst rieten dak is tegenwoordig net zo veilig als een pannendak. Wel moet je voor een rieten dak iets dieper in de buidel tasten. De kosten liggen gemiddeld rond de € 100,- per m2 en is het dak klaar dan heb je daar zo rond de 40 jaar plezier van.

Een ander praktisch puntje is dat het rieten dak enkel mogelijk is op een hellend dak van rond de 45 graden, zodat het regenwater makkelijk weg kan glijden.

Groendak: een met de natuur

Wat de laatste jaren erg in opkomst is, is het prachtige groendak. Van vetplantjes of lekker ruikende kruiden tot fleurige bloemen, planten of zelfs bomen. Afhankelijk van de dakconstructie kan het allemaal. Zo maak je van jouw dak een natuurlijke leefomgeving waar vogels en vlinders zich helemaal thuis voelen.

Maar naast de biodiversiteit die toeneemt kent het groendak nog veel meer voordelen.
  • De planten op het dak halen schadelijke CO2 stoffen uit de lucht.
  • Het groendak werkt isolerend, ook voor geluid.
  • Het dak behoeft geen onderhoud.
  • Veel gemeenten keren subsidies uit voor het groendak.
Woning met rieten dak

Een groendak wordt op de huidige dakbedekking geplaatst mits deze nog in goede staat is. Staat er een dakrenovatie  op de planning? Dan is het noodzaak om eerst een nieuwe laag dakbedekking te laten plaatsen alvorens het groendak wordt geplaatst.

Het laten plaatsen van een groendak vraagt om een meerprijs van rond de € 60 per m2. Hiermee verleng je wel de levensduur van de onderliggende dakbedekking met gemiddeld 20 jaar.

Heb je een hellend dak? Dan is sedum geschikt om op het dak te laten plaatsen. Dit zijn vetplantjes die alle Hollandse weersomstandigheden overleven.

Voor een plat dak zijn er meer mogelijkheden. Je kan ervoor kiezen om gras, mossen of vetplantjes op het dak te laten plaatsen (extensief dak). Heb je een stevige dakconstructie, dan kan je zelfs kiezen voor bomen of een terras op je dak (intensief dak). Overleg vooral met een dakdekker wat de mogelijkheden zijn voor jouw dak.

Net een tikje anders: zonnepannen

Liever geen natuurlijke materialen op het dak maar toch een steentje bijdrage aan een beter milieu? Dat kan met zonnepannen. Dat zonnepanelen lelijk zijn op het dak is een veelvoorkomende mening maar dat gaat niet meer op met deze uitvinding.

De zonnepanelen gaan namelijk volledig op in de dakbedekking. De tijd moet het nog leren, maar de verwachting is dat zonnepannen evenveel rendement ophalen als de grotere zonnepanelen.

Je hebt dus gratis energie waardoor je de zonnepannen gaat terugverdienen. De ontwikkelingen zijn daarom interessant om te volgen, de investering in je dakbedekking heb je namelijk sowieso.
Groendak: dak met beplanting Zonnepannen: de nieuwe zonnepanelen
Lees meer over dit thema in het dossier: duurzaamheid