De meerwaarde van een hr-ketel

Home » Interieur & lifestyle » De meerwaarde van een hr-ketel
Is de tijd aangebroken dat je het doolhof der cv-ketels moet gaan betreden? Het is een klus en investering waar we niet op zitten te wachten maar de hr-ketel kan troost bieden.

Benieuwd naar de meerwaarde van een hr-ketel ten opzichte van een ‘gewone’ cv-ketel? Je leest het hier.

Het begon allemaal met...

De eerste cv-ketel is de conventionele ketel. Deze energieslurper, die nog in menig huis hangt,  is tegenwoordig op de Nederlandse markt niet meer verkrijgbaar omdat de ketel niet efficiënt genoeg is. De ketel gebruikt namelijk maar 80% van de warmte. De overige 20% gaat verloren, wat slecht is voor het milieu maar ook voor de eigen portemonnee.

Dit moest anders en daar kwam de vr-ketel. Dit is nu eigenlijk de ‘standaard’ ketel waar een efficiëntere brander ervoor zorgt dat de cv-ketel een rendement haalt tot 90%. Toch blijft daar nog steeds 10% aan nutteloze warmte over. De volgende uitdaging zie je waarschijnlijk al aankomen.

De hr-ketel

De bedenkers van de hr-ketel  zijn tot een resultaat gekomen waarbij de volle 100% aan energie nuttig gebruikt wordt voor het verwarmen van een huis. Hoe? Naast de efficiëntere brandertechniek, gebruikt de hr-ketel de waterdamp die vrijkomt bij het verbranden van gas om het water in de ketel opnieuw te verwarmen. Zo is het hoogste rendement mogelijk, dat zelfs kan oplopen tot meer dan 100%.

De voordelen

Het grootste voordeel van de hr-ketel is de besparing op de energierekening, en die kan behoorlijk oplopen. Heb je nog een conventionele ketel hangen? De besparing op de energierekening kan dan oplopen tot € 300 per jaar.
 
Momenteel is de vr-ketel nog iets goedkoper dan de hr-ketel maar het verschil is niet groot. Door de besparing die je met een hr-ketel gaat realiseren, heb je dit verschil er binnen 1 tot 2 jaar al uit.

Minder gas verbruiken heeft natuurlijk ook voordelen voor het milieu, ook daar draag je dus een steentje aan bij zonder dat je duurder uit bent.
De meerwaarde van een hr-ketel

Wanneer toch een vr-ketel?

Voor de hr-ketel is een afvoer nodig voor het condenswater. Wil je graag een hr-ketel, controleer dan eerst of er een afvoer in de buurt van je huidige cv-ketel zit. Is deze afvoer er niet? Dan kan je een specialist laten kijken of het mogelijk is om een afvoer te laten aanleggen en wat voor kosten dat met zich meebrengt. Dan kan je een afweging maken of deze kosten opwegen tegen de besparing van een hr-ketel of dat je beter kan kiezen voor een vr-ketel.

Nog een stapje verder: de hre-ketel

Tegenwoordig bestaat er ook de hre-ketel . De hre-ketel doet uiteraard wat een ketel behoort te doen, het huis verwarmen, maar genereert daarnaast ook elektriciteit. Een heteluchtmotor die werkt op aardgas springt aan zodra de cv-ketel gaat werken om het huis te verwarmen. De energie die de hre-ketel opwekt kan in huis gebruikt worden waardoor er minder stroom afgenomen hoeft te worden van het elektriciteitsnet.

Momenteel is de hre-ketel pas interessant als er in huis jaarlijks meer dan 1.600 m3 aan gas verbruikt wordt. Dit is vaak het geval bij een groot gezin of een slecht geïsoleerde woning. Verbruik je minder gas? Dan kan je beter voor een hr-ketel kiezen want dan wekt de hre-ketel te weinig energie op om de hoge aanschafprijs, namelijk € 10.000, te rechtvaardigen.
Lees meer over deze thema's in de dossiers: verwarmenduurzaamheid