Hekwerk kiezen

Home » Interieur & lifestyle » Hekwerk kiezen
Als je een nieuw hekwerk wilt aanschaffen, zal je merken dat er veel verschillende soorten zijn. Om de keuze makkelijker te maken, kan je kijken naar de eigenschap die je het belangrijkst vindt aan een hekwerk: veiligheid, onderhoud, privacy, prijs of ontwerp.

Veiligheid

Het verhogen van de veiligheid van je woning kan een reden zijn om een nieuw hekwerk  aan te schaffen. Niet ieder hekwerk vervult de functie van veiligheid even goed. Een veilig hekwerk is hoog en gemaakt van een stevig materiaal.

Het hekwerk dat het meest geschikt is en ook het vaakst gebruikt wordt om de veiligheid te verhogen, is het spijlenhekwerk. Dit hekwerk is gemaakt van metalen spijlen, die dicht tegen elkaar staan. Het metaal is zeer stevig en is haast niet te verbuigen.

Bovendien kan je dit hekwerk nog veiliger maken door er prikkeldraad of puntenkammen aan toe te voegen. Het is nu vrijwel onmogelijk om zonder kleerscheuren over je hekwerk te komen.

Onderhoud

Wil je gewoon een hekwerk om je tuin ter afrastering en wil je er vooral géén onderhoud aan hebben? Kies dan voor een sier- of spijlenhekwerk.

Beide hekwerken zijn gemaakt van metaal. Het metaal wordt eerst gedoopt in een bad van zink, waardoor het niet kan roesten. Vervolgens wordt het hekwerk gecoat. Dit houdt in dat het verf in poedervorm wordt aangebracht op het hekwerk, en vervolgens gebakken wordt in een oven. De verf zit nu goed aan het metaal vast en het hekwerk is onderhoudsvrij.

Privacy

Met name stadstuinen grenzen vaak aan andere tuinen en woningen, een beetje privacy is dan wel zo fijn. Je kan dit creëren in je tuin door een dicht houten hekwerk te plaatsen of een gaashekwerk.

Speciaal hekwerk
Houten schutting

Een dicht houten hekwerk, ook wel een schutting genoemd, maakt het voor voorbijgangers onmogelijk om in je tuin te kijken. Een gaashekwerk is wel open, maar je kan dit laten begroeien met planten, bijvoorbeeld klimop. Na verloop van tijd is je hekwerk dan helemaal begroeid en heb je meer privacy.

Prijs

Er zijn veel verschillende hekwerken en de prijzen lopen erg uiteen. Er zijn dure, exclusieve hekwerken, maar ook eenvoudige en goedkope hekwerken.

Goedkope hekwerken zijn kastanje hekwerken en gaashekwerken . Kastanje hekwerk is gemaakt van kastanje houten latten die aan elkaar zijn gevlochten. Naast de lage prijs, is dit hekwerk ook nog eens milieuvriendelijk en duurzaam. De oorsprong van het gebruikte hout ligt vaak in Frankrijk en het hout hoeft niet behandeld te worden.

Gaas kan ook erg goedkoop zijn. Kijk altijd goed naar het soort gaas, zo is harmonicagaas meestal goedkoper dan tuingaas. 

Eigen ontwerp

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de uitstraling van een hekwerk vooral belangrijk vindt. Je kan dan ieder hekwerk kiezen, het is maar net wat je mooi vindt.

Als je graag een exclusief hekwerk wilt, kan je het hekwerk ook zelf ontwerpen. Met name het sierhekwerk en houten hekwerk zijn hier goed voor geschikt. Een sierhekwerk wordt gemaakt van metaal. Dit materiaal kan in allerlei gewenste vormen worden gesmeden. Bovendien kan het ook gecoat worden iedere gewenste kleur.

Dit geldt ook voor het houten hekwerk. Hout is een bewerkelijk product en is in verschillende vormen te zagen.

Zoals je ziet, kan je alle kanten op met een hekwerk. Welk hekwerk kies jij?
Lees meer over dit thema in het dossier: tuin