Keukentrends 2015

Home » Interieur & lifestyle » Keukentrends 2015
Keukentrends 2015 - stijlvolle koffie

Koffie

Het liefst zetten we thuis net zo’n lekkere kop koffie een echte barrista: van versgemalen bonen en met perfect opgeschuimde melk. Maar in de vroege ochtend waarin er bovendien altijd te weinig tijd is, willen we graag gewoon heel snel een bakkie. De oplossing: TopBrewer van Scanomat.

Keukentrends 2015 - kruiden

Microagricultuur in de keuken

Wie wilt er nu niet dichterbij de natuur leven, zelf groenten verbouwen en eieren eten van eigen kippen? Helaas lukt dat, mede door onze drukke banen en een hectisch gezinsleven, niet altijd. Designstudio’s Architecture and Food (A&f) en Mette schieten te hulp.

Met verschillende designoplossingen integreren ze microagricultuur in de keuken. Simpeler gezegd: handige technologische snufjes om groenten en kruiden te verbouwen op en rond het aanrecht. Ze werkten samen met verschillende ontwerpers die het buitenleven naar binnen halen.

Keukentrends 2015 - slimme kruiden

Kruidenplantjes die wél blijven leven

Geen groene vingers? Niet gevreesd! Met de Smart Herb Garden blijven kruidenplantjes wél leven, zonder dat je er moeite voor doet. Ook in een kleine of donkere keuken wordt kruiden verbouwen een eitje door middel van het ledlicht, waterreservoir, sensoren en pompjes die in deze plantenbak zijn verwerkt.

Maar wat er echt voor zorgt dat kruidenplantjes geen vroegtijdige dood sterven, is de nanotechnologie die verwerkt is in de potgrond. Die zit, samen met de zaden voor bijvoorbeeld basilicum of tijm, in de cartridges waar er drie van in de pot passen. Sensoren meten wat de plantjes nodig hebben en doen de rest van het werk. Het enige wat je hoeft te doen is de Smart Herb Garden van stroom voorzien en het waterreservoir vullen: eigen kruiden verbouwen wordt kinderspel.

Keukentrends 2015 - fornuis

Geïntegreerde potten en pannen

Jouw kookstijl wordt niet langer voorgeschreven door de samenstelling van het fornuis of de keramische kookplaat. Met de geïntrigeerde pitten van PITT-Cooking bepaal je zelf hoe je je tussen de potten en pannen manoeuvreert.

De individuele branders van PITT-Cooking liggen op het werkblad en kunnen op verschillende manieren gepositioneerd worden. Je kunt op deze manier ook verschillende grote pannen naast elkaar gebruiken, zonder ruimtegebrek. Zo krijgt koken een volledig nieuwe dimensie en wordt je zelf de ontwerper van je favoriete kookplek. De pitten zijn nog makkelijk schoon te maken ook!
Verse koffie, verse kruiden, hippe pannen en een flexibele keuken: we zetten hier de nieuwste keukentrends voor je op een rijtje!

Keukentrends 2015 - meubilair 

Koken waar je maar wilt

Het leven van nu is dynamischer dan vroeger, want tegenwoordig koken we niet alleen meer thuis, maar ook op kantoor, in de studio of in de tuin. De Concept Kitchen zorgt ervoor dat je overal aan de slag kunt.

Margerete Schütte-Lihotzky ontwikkelde in 1926 de zogenoemde ‘Frankfurter keuken’, de eerste gestandaardiseerde keuken als vaste eenheid in huis. Die moest het huishouden efficiënter en economischer maken. Bijna 90 jaar later ontwerpt Killian Schindler een mobiele keuken voor N by Naber: een keuken die juist niet verbonden is aan één ruimte.

Keukentrends 2015 - pannen

Hippe pannen

Het Franse Le Creuset maakt al sinds 1925 de perfecte pan. In frisse nieuwe kleuren gaat hij een leven lang mee. De nieuwste toevoeging: trendkleur van 2014, amethist met een matte finish.

In de serie die verder bestaat uit katoenwit, sisalbeige en mineraalblauw zijn de pannen dus helemaal van deze tijd én van de toekomst. Want met de levenslange fabrieksgarantie en geschiktheid voor moderne warmtebronnen als hete ovens en inductie hoef je nooit meer een nieuwe pan te kopen. 

Keukentrends 2015 - servies

Weet waaruit je eet

Weten waar dingen vandaan komen, vinden we steeds belangrijker. Dat maakt ambacht hip. Alissa van Asseldonk en Nienke Bongers winden er geen doekjes om: in hun ontwerpen is het productieproces terug te zien. De ontwerpers leerden elkaar kennen op de Design Academy in Eindhoven en werken sindsdien samen. Met hun gezamenlijke voorliefde voor ‘kliederen, kleuren en kopjes’ lag een collectie van porselein voor de hand. Iets wat niet opgaat voor het maakproces.

Alissa + Nienke experimenteren erop los met pigment dat ze door vloeibare klei laten stromen op het moment dat ze die in de mal gieten. Zo blijft de productietechniek zichtbaar in de porseleinen kopjes die soms strak zijn en soms kliederig, maar altijd kleurrijk en uniek. Een frisse en eerlijke toevoeging aan de groene keuken.

Bron: Perscentrum Wonen
Lees meer over dit thema in het dossier: keuken