Mooie zonne-energie

Home » Interieur & lifestyle » Mooie zonne-energie
Kan dat? Dat is de vraag die veel mensen stellen wanneer het gaat over zonnepanelen.

Veel mensen kennen de panelen als grote blauwe platen die vrij zichtbaar op het dak worden gemonteerd. Niet heel fijn als je net een nieuw huis hebt en wilt dat alles er tip top uit ziet. Gelukkig zijn we inmiddels al zover met de techniek dat er oplossingen zijn voor de grote blauwe plakkaten: geïntegreerde zonnepanelen.

Een mooi egaal dak

Als je verschillende zonnepanelen gaat vergelijken , dan zul je er achter komen dat er veel soorten panelen op de markt zijn. Er zijn dakpannen waar zonnepanelen op bevestigd zijn en er zijn zwarte panelen die perfect staan bij een zwart dak. Deze worden als het waren ‘in’ het dak gelegd waardoor ze perfect matchen met de zwarte dakpannen waardoor ze niet opvallen. Dit staat goed bij moderne huizen.

Oud huis, nieuwe energie

Soms is een huis zo oud dat het nodig is om een aantal dakpannen te vervangen. Zeker als er weer eens een storm door ons land heeft gewoed. Als je toch al van plan bent om de dakpannen te vervangen, dan is het een goed idee om eens na te denken over dakpannen met zonnecellen.

Zonnepanelen dakpan 2
Zonnepanelen dakpan 1

Ze zien er bijna het zelfde uit als gewone dakpannen en ze leveren nog eens schone energie op ook! Een mooi nieuw dak en gratis energie. Twee vliegen in een klap.

Voor- en nadelen

Waarom kiezen mensen nog voor die grote blauwe panelen als er zulke mooie oplossingen zijn?

Het nadeel van een mooi design is dat het vaak iets minder functioneel is. Met geïntegreerde zonnepanelen is dat net zo. Het is mooi, maar het levert ook minder energie op. Tot wel 70% minder dan de gewone zonnepanelen. 

Dat is in sommige gevallen toch wel de moeite waard. Mocht je alleen je eigen huis willen voorzien van groene energie en wil je ook een mooi huis, dan zijn de geïntegreerde dakpannen een goed idee.

Wil je een heel bedrijf op zonne-energie laten draaien, dan zou je beter kunnen kiezen voor de klassieke panelen. De zwarte zonnepanelen leveren wel even veel energie op als gewone zonnepanelen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Greenem.nl
Zonnepanelen dakpan 3
Lees meer over dit thema in het dossier: duurzaamheid