Cijfers en feiten Spaans vastgoed

Home » Woonnieuws » Cijfers en feiten Spaans vastgoed
Nadat de Spaanse huizenprijzen in april 2007 hun piek behaalden, spatte de Spaanse vastgoedmarkt als een zeepbel uit elkaar.
 
Uit gegevens van de Spaanse vastgoedsite fotocasa.es in samenwerking met de IESE Business School in Barcelona lijkt het erop dat de Spaanse huizenprijzen niet verder dalen en het ergste achter de rug lijkt.

Toename aantal non-resident huizenkopers

Het aantal niet-residenten dat in Spanje een vakantiewoning kocht is in 2012 gestegen met 28,4% tot 38.312 kopers. Het aantal verkochte Spaanse woningen aan niet-residenten is bijna terug op het niveau van 2007, toen er 41.787 huizen werden verkocht aan buitenlanders.

Volgens cijfers van de Spaanse notarissen verdubbelde het aantal verkochte huizen aan buitenlanders in de regio Catalonië, namen de aantallen toe in de regio Valencia, maar daalde het aantal verkochte huizen aan buitenlanders in de regio Murcia en Andalucia.

Buitenlandse kopers

De top zes buitenlandse huizenkopers ziet er als volgt uit:
  1. Britten
  2. Russen
  3. Fransen
  4. Noren
  5. Belgen
  6. Duitsers

Gemiddelde prijs Spaanse woning

Buitenlandse kopers spenderen een gemiddeld bedrag van euro 230.000  aan Spaans onroerend goed. 28% minder dan tijdens de piek van 2007 toen er nog een gemiddeld bedrag van 320.000 werd uitgegeven aan een Spaanse woning.

Samengevat

  • Ruim 28% meer niet-Spanjaarden kochten een vakantiewoning in Spanje in 2012.
  • De Britten zijn nog steeds de belangrijkste buitenlandse huizenkopers in Spanje
  • Nieuwbouw staat op een laag pitje.
  • De arbeidsmarkt is flexibeler geworden en de arbeidskosten zijn gedaald.


Nieuwbouw nog steeds op laagte record

Hoewel het aantal verkochte bestaande woningen weer langzaam stijgt, is het aantal aanvragen voor een bouwvergunning voor het 6e jaar op rij gedaald. In 2012 werden er slechts 44.162 aanvragen ingediend.  Een daling van 43,5% t.o.v. 2011

Arbeidsmarkthervormingen

Een ander pluspunt zijn de arbeidsmarkthervormingen. Hierdoor is de arbeidsmarkt flexibeler geworden en hebben de vakbonden minder macht  gekregen. Bovendien zijn de  arbeidskosten per eenheid product in Spanje met ca. 6% gedaald t.o.v. het Europese gemiddelde. Reden voor diverse multinationals om fabrieken in Spanje te vestigen of uit te breiden. Zo heeft Ford aangegeven zijn fabrieken in Genk (B) te willen sluiten en de fabrieken in Valencia uit te breiden. Ook Nissan, Iveco en Audi hebben plannen om uit te breiden in Spanje.

Overschot op de betalingsbalans

In de laatste maanden van 2012 kende Spanje voor het eerst weer een overschot op de betalingsbalans.
Al met al reden om wat optimistischer te zijn over de economie en de huizenmarkt in Spanje.
Wilt u meer weten over de juridische, fiscale en financiële aspecten bij vestiging en/of aankoop van vastgoed in Spanje ? Raadpleeg dan het boek:
Wonen en kopen in Spanje, ISBN: 978-90-74646-69-7, Auteur: P.L. Gillissen,  Uitgeverij Guide Lines,
www.eenhuisinhetbuitenland.nl, www.guidelines.nl
Lees meer over dit thema in het dossier: cijfers