Daktuin

Home » Interieur & lifestyle » Daktuin
In grote, betonnen steden is elk stukje groen een onmisbare oase. In miljoenenstad New York is men steeds inventiever met het creëren van daktuinen. Hier laten we je mooie voorbeelden van ‘rooftop gardens’, oftewel daktuinen zien.

In New York heb je boven het hectische gewoel in de drukke straten veel van dit soort daktuinen. Slimme New Yorkers maken hun eigen stukje paradijs waar dat maar mogelijk is.
Daktuin op terrasje

Daktuinen populair

Waarom zijn deze daktuinen ineens zo populair? Volgens tuinier Michael Franco willen de mensen heel graag weer in contact komen met de natuur. En boven op het dak is de enige plek waar mensen de ruimte hebben om hun band met de natuur aan te halen. Groen in een stad die grijs is en volgebouwd met glas en staal. De mensen zijn dol op de parken, maar ze willen ook een eigen plekje waar ze hun schoenen uit kunnen doen om het gras onder hun voeten te voelen. Ze willen hun eigen tomaten oogsten, kruiden en noem maar op. Je zou niet denken dat zoiets in een stad kan.
De stad met daktuinen

Voordelen daktuin

Wat zijn de voordelen van een daktuin als deze? Het is fijn voor de eigenaren. Ze kunnen er mensen ontvangen. Ze kunnen genieten van hun eigen privéoase, ver boven de drukte van de stad. Het heeft een kalmerende invloed op je leven. In New York is er bijna 80 m2 aan dakoppervlakte. Eigenlijk zou het er veel groener moeten zijn!
Daktuin met mooi uitzicht over de stad
Een daktuin kost vrij veel inspanning en onderhoud. Je moet minstens één keer per week maaien. Je bent er het hele jaar door mee bezig, van de lente tot en met de winter toe. Je moet er veel voor doen om er een succes van te maken. Dat kost tijd, en daar komen New Yorkers niet in om. Ze willen vooral van 'n daktuin genieten, niet de tuin onderhouden. Het hebben van gras is een stuk lastiger dan het neerzetten van plantenpotten. Als je de Husqvarna grasmaaier z'n gang laat gaan, wordt het gazon ongemerkt voller. Het ziet er altijd perfect uit!
De stad zonder daktuinen
Voor sommigen zijn grote steden een jungle van beton, maar voor creatievelingen zijn er volop mogelijkheden voor een plek waar meer ruimte is voor meer groen omdat mensen nu eenmaal in contact willen zijn met de natuur. De Husqvarna Automower helpt ons daarbij en geeft ons de tijd die we nodig hebben om van de natuur te genieten.
Bekijk het hele filmpje op: http://www.youtube.com/watch?v=tKoNKfX-gBY&feature=youtu.be
Lees meer over dit thema in het dossier: tuin