Alles over inboedelverzekeringen

Home » Financieel, juridisch en makelaarsadvies » Alles over inboedelverzekeringen
Een inboedelverzekering, ook wel woonverzekering  of brandverzekering genoemd, is in ons land niet verplicht. Het is echter wel een van de belangrijkste verzekeringen die je kunt af sluiten.

Deze verzekering dekt namelijk schade die je aan je inboedel op kan lopen, veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. De diverse verzekeraars in Nederland bieden allemaal een inboedelverzekering aan.

Over het algemeen komen de verschillende inboedelverzekeringen grotendeels met elkaar overeen, zodat het goed mogelijk is om een algemene omschrijving te geven. Natuurlijk zijn er kleine inhoudelijke verschillen, waardoor het de moeite waard is om bij de diverse maatschappijen te kijken voor je een verzekering afsluit.

Wel verzekerd

Met een inboedelverzekering verzeker je alles wat er in je huis staat. De meubels, de stereo-installatie, de kleding in de kasten en de schilderijen aan de muur: alles wat je in de woonkamer om je heen ziet. Oók de kat, de hond en andere kleine
huisdieren behoren tot de inboedel, net als fietsen, aanhangwagens en tuinmeubels.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn niet alleen de spullen in je huis verzekerd. Spullen die in het trappenhuis staan, zoals fietsen, zijn verzekerd, net als spullen onder afdaken, op balkons en in de tuin. Een zonnescherm of antenne aan de buitenkant van je huis is ook verzekerd.

Buitenshuis is je inboedel bovendien verzekerd als deze uit een afgesloten auto gestolen wordt.

Soorten schade

Een woonverzekering  verzekert je spullen tegen schade door inbraak en diefstal, brand, rook- en roetschade, storm, waterschade en vandalisme.

Vroeger werd een inboedelverzekering ook wel brandverzekering genoemd, verwijzend naar het grootste risico dat vroeger gedekt werd. Naast de directe schade aan je inboedel zijn tevens kosten voor bijvoorbeeld de schoonmaak van de schaderesten en een noodvoorziening, bijvoorbeeld een tijdelijk voorzetraam, gedekt.

Niet verzekerd

Geld en cheques worden niet verzekerd door je inboedelverzekering. Ook voor handelswaar die je in huis bewaart moet je een aparte verzekering afsluiten. De auto die voor het huis staat is evenzo niet verzekerd.

Dit is een algemeen overzicht, het kan zijn dat sommige verzekeraars hiervan afwijken.

Verzekerde som

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering wordt de verzekerde som vastgesteld. Dit is het maximum bedrag voor de vergoeding. Over dit bedrag wordt de premie berekend.

Als het goed is, is de verzekerde som hetzelfde als de werkelijke waarde. Onder- of oververzekering komt echter ook voor. Vooral onderverzekering is vervelend, want de wet schrijft voor dat een verzekeraar niet meer uit hoeft te keren dan het verzekerde bedrag. En dat is vervelend!

Daarom het is slim om de waarde van je inboedel goed vast te laten stellen. Dit kan door een inboedelwaardemeter in te vullen op internet, of door een taxateur te laten komen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Uitmetkorting.nl 
Lees meer over dit thema in het dossier: veiligheid