Zwart, gothic interieur

Home » Interieur & lifestyle » Zwart, gothic interieur
Zwart interieur 1 Het zwarte met een gothic touch interieur is hot! Het is een interieur in de stijl van als een ware vamp: duister maar verleidelijk. Lees hier hoe jij de gothic woontrend doorvoert in jouw huis.

Sfeer

De sfeer is mysterieus, met zwart in de basis. Bloedrood, paars en metallics versterken het theatrale geheel. Het Black Out! interieur is namelijk ook een drama queen, intens en extravert.

Materialen

Inspiratiebronnen als mythen en sagen, vampierverhalen en oude rituelen zijn vertaald naar een geheimzinnig interieur dat tegelijkertijd de luxe en verfijning heeft van een privat club, met stoffen als leer, bont en satijn in de aankleding. Geraffineerd en gedistingeerd dus, als een ware femme fatale. Come over to the dark side!
Zwart interieur 1 Zwart interieur 1

Donker en dramatisch

Woonmodetrend Black Out! van Perscentrum Wonen doet in eerste instantie denken aan donkere schaduwwerelden, door het vele zwart dat toon op toon wordt toegepast. Daar waar zwart is, ontbreekt het licht en daarom wordt deze kleur in de Westerse wereld vaak geassocieerd met droefheid.

Toch is zwart daarnaast een échte modekleur! Een interieur met toon op toon toepassingen van zwart oogt krachtig, mystiek maar toch knus en romantisch. Niet alleen in de basis (wand en vloer) maar ook in het meubilair en de accessoires speelt zwart de hoofdrol.
En matzwart behang met glanzend barokke patronen of metallic prints van insecten en reptielen combineer je met een zwart houten vloer of zwart vloerkleed.

Een zwarte eettafel van metaal of hout krijgt gezelschap van vier verschillende zwarte stoelen: zo blijft het een geheel.

Accenten in wit, metallic, burgundy, bloedrood, donker marineblauw, paars en legergroen doorbreken het donkere palet en zorgen voor spanning én die mysterieuze sfeer.
Zwart interieur 1 Zwart interieur 1

Accessoires en styling

Niet alleen de kleuren, maar ook de vormen en materialen van woonmodetrend Black Out! zijn duister en dramatisch. Meubilair en accessoires zijn grillig, klassiek of kunstzinnig van vorm en soms een tikkeltje bizar.

De zwarte kandelaar van Jolan van der Wiel bijvoorbeeld is gemaakt uit kunststof met metaal. Magnetische krachten bepaalden de uiteindelijke grillige vorm van het ontwerp.

Een porseleinen varkensschedeltheepot versterkt het absurdistische gevoel, net als de groteske Monster stoel van Marcel Wanders. Materialen als zwart(geblakerd) hout en metaal zijn kenmerkend in de basis. In de styling geven stoffen als leer, satijn, suède, velours en luxe (namaak) bont – uiteraard in zwart – het vampy interieur extra verfijning.

Symboliek

Denk je aan vampiers, dan denk je aan de kleuren zwart en rood. In het Black Out! interieur worden bloedrood en burgundy als hoofd- én accentkleuren toegepast. Een gitzwart interieur met bloedrode muur: spannend! Met symbolische accessoires wordt voortgeborduurd op het mystieke thema. Insecten, reptielen, kraaien, kaarsen en kruizen zijn belangrijke symbolen. Ook gekleurd glaswerk, metalen objecten en kristallen mogen niet ontbreken.

En in de zitkamer hangt in ieder geval een spiegel boven de schouw of aan de muur! In mythen is de spiegel een veelvoorkomend onderwerp omdat het vroeger als magisch voorwerp werd beschouwd. Tegenwoordig is de spiegel een decoratief object in huis en geeft het gehoor aan onze ijdelheid, omdat we ons spiegelbeeld erin kunnen zien. Tenminste, als je die nog hebt…

Foto 1: Stalen Lloyd Dining Table van Cristoph Seyferth voor www.functionals.eu. Stoelen voorin door Marcus Arvonen voor www.ikea.com. Stoel rechts achter is de Carbon Chair van Bertjan Pot voor Moooi, de stoel linksachter de Tio Chair van Massproductions, beide via www.frozenfountain.nl. Metalen lamp Helix is van www.marcdegrootdesign.com. Op de tafel een theepot in de vorm van een varkensschedel: de High Teapot van Wieki Somers. Het Dik Servies is van Piet Hein Eek, beide via www.frozenfountain.nl. Glazen met zilver dessin en sneeuwbal gevuld met zwarte glittersneeuw en vogeltje via www.polspotten.nl. Het behang Komodo is een holografische folie (afwasbaar) uit de collectie van Osborne&Little, via www.wva.nl. Tapijt Metamorphose van Posh via www.jannievanthoff.nl. De ondergrond is een hoogglans bamboe vloer van Resofloor via www.bendegraaffproject.nl. Kleding model: transparant shirt en tricot rok van Claudia Sträter. Top van New Yorker. Streeppanty van Marcmarcs via www.bodysox.nl. Zilveren pumps van Tosca Blu Shoes.
Foto 2: Holografisch folie-behang Komodo van Osborne&Little via
www.wva.nl. Stof Reticolo van Rubelli via www.loggerewilpower.com. Links de schaal Atlantis van Roderick Vos voor Koninklijke Tichelaar Makkum en rechts de Biscuit Box van Ineke Hans, daarin de ketting Black Widow Necklace van Studio Job, alles via www.frozenfountain.nl. Zilverkleurige vaas met ribbelreliëf, de Cardboard Vase van Paolo Ulian voor Skitsch, te koop bij www.designlabels.nl. Zwart kristallen wijnglas Black Cut van John Rocha en waterglas met gezicht van Mats Jonasson via www.m-e-k.nl. Stalen Lloyd Dining Table van Cristoph Seyferth van www.functionals.eu.
Foto 3: Behang Birdcage van
www.timorousbeasties.com. Quilted stoel Monster van Marcel Wanders voor Moooi, te koop bij www.designlabels.nl. Schemerlamp van Vaughan en zijden lampenkap via www.wva.nl. Stalen tafeltje Prismatic Table van Isamu Noguchi voor www.vitra.com. Kandelaar van www.jolanvanderwiel.nl. Verzilverde schaal van Alessi, te koop bij www.frozenfountain.nl. Tapijt van langharige geitenvellen van www.ebru.nl.
Foto 4: Side table en theepot met bamboe motief van
www.polspotten.nl. Wandspiegel Candelabra Mirror van Kranen/Gille voor www.functionals.eu. In het spiegelbeeld de stof Chiaroscuro met ingeweven glans/mat motief uit de Rubelli collectie via www.loggerewilpower.com. De 3Vase verenigt drie vaasvormen in één, een ontwerp van NL Architects en te koop bij www.frozenfountain.nl. Brok amethist van www.jooh.nl. Tasje van EDC www.esprit.nl. Jurkje met transparante bovenkant en mouwen van www.saopaulofashion.com. Ketting van Raponski, te koop bij www.polspotten.nl. Broche van Gem Kingdom.
Foto 5: Fauteuil Ladyclub van Ruud van Oosterhout en schalenset van Michaël Verheyden, van
www.rvodesign.com. Spiegel Deja Vu van Naoto Fukasawa voor Magis via www.frozenfountain.nl. Tafeltje Metal Side Table van de gebroeders Bouroullec en klokje Tripod van George Nelson van www.vitra.com. Kunststof kraai van www.polspotten.nl. Kussen met kralen van Ulf Moritz voor Sahco via www.covanderhorst.nl. Op de vloer het dienblad Table Tray, zonder bijpassend tafelonderstel, te koop bij www.nordicnew.nl. Op het blad een glas met ketting van Kosta Boda via www.m-e-k.nl. Gouden kever uit porselein uit de gelimiteerde serie Schwarm van RaR voor www.thomaseyck.com. Tapijt uit rundleer met kroko motief en langharig vossebont uit de collectie van www.ebru.nl. Daaronder een hoogglans bamboe vloer van Resofloor via www.bendegraaffproject.nl. In de spiegel te zien: gordijn uit bruine taft van www.nilshomestore.nl.
Bron:
Perscentrum Wonen
Styling & productie: Marianne van Dodewaard
Assistentie: Iris van der Meer
Fotografie: Dennis Brandsma
Visagie: Sanne Bleeker
Model: Judy @ Typtop Casting
Tekst: Priscilla de Putter, Perscentrum Wonen
Deze productie werd mogelijk gemaakt door: Perscentrum Wonen
Met dank aan:
Dutch Style Company
Lees meer over dit thema in het dossier: interieurtrends