Bonsai

Home » Interieur & lifestyle » Bonsai
Het Bonsai kweken is uitgegroeid tot een heuse vorm van kunst, gebaseerd op technieken afkomstig uit gedurende eeuwen opgedane ervaringen.

Afkomst

In China ontstond al eeuwen voor het jaar nul de bonsaikunst. De rijke burgers hielden zich hiermee bezig. 'Pas' in de twaalfde eeuw werden de eerste bonsaiboompjes naar Japan geëxporteerd, waar deze kunst tot een nog hoger niveau werd gebracht.

De bonsaiboompjes kunnen met gemak honderd jaar worden. In Japan staat het oudste bekende exemplaar: 800 jaar oud!

Methoden en technieken

Het verkrijgen van de gewenste vorm is de kunst die de bonsai zo bijzonder maakt. Daarbij komen volgens de experts methoden en technieken kijken als ritme, perspectief, diepte, kleur en textuur.

Met deze methoden en technieken én veel geduld wordt de startplant gedurende soms meer dan tien jaar begeleid tot een bonsai van niveau.

Verzorging

De bonsai heeft van tijd tot tijd water nodig, bij voorkeur een licht vochtige aarde. Hij staat graag op een plaats met veel licht, maar geen direct zonlicht. Ook wil de bonsai graag een redelijke constante temperatuur.

Verder vraag de bonsai zeker om aandacht. Je moet de bonsai blijven snoeien om hem niet naar zijn eigen voorkeur te laten groeien.
Bonsai Bonsai
Bonsai Bonsai
Foto's: Bloemenbureau Holland ©
Lees meer over dit thema in het dossier: bloemen en planten