Nationale Hypotheek Garantie

Home » Financieel, juridisch en makelaarsadvies » Nationale Hypotheek Garantie
Onlangs verhoogde het kabinet de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) naar € 350.000,-. Goed nieuws als je van plan bent een woning te gaan kopen. Met de NHG betaal je namelijk een lagere hypotheekrente, wat jaarlijks honderden euro’s kan schelen.

De NHG is een garantie die je kunt krijgen bij het afsluiten van een lening bij de aankoop of verbouwing van een woning.

Met de NHG staat het Waarborgfonds borg voor de terugbetaling van de hypotheek aan de hypotheekverstrekker wanneer je door onvoorziene omstandigheden als gevolg van bijvoorbeeld werkloosheid, echtscheiding of arbeidsongeschiktheid de lasten niet meer kunt betalen.

Brancheorganisatie VBO Makelaar is blij met de verhoging van de NHG. Directeur Hans van der Ploeg: ‘De verhoging van NHG is geen wondermiddel, maar draagt bij aan meer vertrouwen voor zowel de consument als de bank. Een consument krijgt een aanzienlijke rentekorting en de bank heeft meer zekerheid. Nu de grens verhoogd is naar € 350.000,- komen meer consumenten in aanmerking voor NHG.’

Vragen en antwoorden over de NHG


Wat kan je financieren met de NHG?
De NGH heeft betrekking op de totale financiering van de woning. Dit houdt in dat naast de kosten voor de aankoop van de woning ook de kosten voor de notaris, de makelaar, het taxatierapport en de kosten voor de verbouwing meegefinancierd kunnen worden.

Welke kosten brengt de NHG met zich mee?
Bij het afsluiten van de NHG betaal je eenmalig 0,45% over het hypotheekbedrag. Door het rentevoordeel en de fiscale aftrekbaarheid heb je deze kosten gemiddeld in een jaar terugverdiend. Alle kosten die je maakt om de NHG te verkrijgen zijn fiscaal aftrekbaar.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om in aanmerking voor de NHG te komen?
Je komt in aanmerking voor de NHG als je voldoet aan de inkomensnormen zoals deze door het NIBUD zijn opgesteld. Volgens deze inkomensnormen mag een bepaald percentage van het inkomen aan woonlasten worden besteed.

Op deze manier weet je zeker dat je nooit teveel leent. Bij een normaal uitgavenpatroon heb je dan altijd voldoende financiële ruimte over voor de dagelijkse boodschappen en verzekeringen.
Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar Hans van der Ploeg, directeur VBO:
‘Verhoging NHG draagt bij aan
meer vertrouwen’
Lees meer over dit thema in het dossier: financieel